Visitor counter, Heat Map, Conversion tracking, Search Rank

 

 

MAGO SALES

Settembre 2011

 

Mago Sales

Evo jedne zanimljive kombinacije životnog poslanja, u osobi talijanskog svečenika Silvija Mantellija! Što je u njemu toliko zanimljivo? Za sebe kaže da je po zvanju svečenik, a po oduševljenju za životne izazove on je madioničar, iluzionist, koji izvodi razne trikove! Upoznajmo ga!

POSEBNA BUDILICA
Svakoga dana Silvija budi jed­na čudna budilica, koja ga, kada zazvoni, podsjeti na radost zbog postojanja dječjih osmijeha i na od­govornost zbog obečanja danog dje­ci da če im pomoči živjeti veliki dar života! Radost i odgovornost potpo­mognute su rečenicom "Volim te!", koja mu je oduvijek bila životni moto i dala mu odvažnost da se suoči s
mnogim životnim preprjekama i ne­uspjesima, kojih nije bilo malo. Naj­veča čarolija za njega ostaje uvjerenje da se uvijek može početi iznova, a jedina zbog čega se svakodnevno Iju­ti su zlo i nepravda, posebno prema djeci.

SMIJEHOM SPASIO ŽIVOTE
Prva igračka koju je dobio na poklon bila je kutija s "magičnim" trikovima. Slučajnost? Od trenutka kada ju je otvorio, do današnjega dana više ju nije zatvarao, obilno koristeči i razvi­jajuči maštu i kreativnost.
U njegovu životu veliku ulogu imali su roditelji, tim više jer je Silvio kao dječak bio vrlo znatiželjan i bilo ga je posvuda. Od raznih anegdota iz dje­tinjstva rado govori o onoj vezanoj uz pobjedu osmijeha nad mržnjom i smrču. Godine 1945., za vrijeme nje­mačke okupacije, kao jednogodišnjak, zajedno s majkom i skupinom mje­štana bio je stavljen pred zid smrti. Medutim mali Silvio nije plakao, več se od srca smijao njemačkom vojni­ku koji je zapovijedao izvršenjem po­gubljenja. Taj ih je osmijeh spasio i svi su bili pušteni. Kao školarac nije bio Ijubitelj škole, najviše od svega volio se iz nje vračati i svakodnevno je zbog svojih nestašluka mogao od mame čuti: "Molim te, nestani na tre­nutak!" On je te riječi okrenuo sebi u korist, jer je več tada donio život­nu odluku: "Kada budem velik, bit ču madioničar!" Prvi korak u ostvarenju njegova životnog sna bio je prvi na­stup pred velikim ogledalom u sobi svojih roditelja. Učinilo mu se tada da uistinu postaje veliki iluzionist.
"USTAJANJE" USPAVANOG
Srednja škola u Torinu bilo mu je naj­teže životno razdoblje, jer mu učenje nije bilo jača strana. Istovremeno s tim kušnjama radao se i svečenički poziv. Kako sam kaže: "Bog je nada mnom stalno bdio, ali to nisam pri­mječivao, jer sam smatrao da imam sve, baš sve. Medutim moje sve bilo je ništa prema bogatstvu koje mi je pripremao Gospodin!" U 19. godini, jedne svibanjske noči otkriva po­ziv, sanjajuči glas koji mu je govorio: "Ustani, ti što spavaš. Idemo upoznati i zavoljeti svijet. Život je samo jedan - riskiraj ga sa mnom!" Prihvatio je po­ziv i 1973. godine postao svečenik, sa­lezijanac, nositelj radosti i životnih vrjednota djeci i mladima, odušev­Ijeni Kristov borac protiv žalosti, ne­pravde i ugnjetavanja najmanjih.

"PUT OKO SVIJETA U 80 MINUTA" Silvijev život je čaroban več po tome što radi s djecom i mladima. Dani su mu prepuni aktivnosti, što ga ispunja­va velikom radošču. Njegova molitva i poslanje su mladi; od svečeničkih početaka ih je volio i prihvačao kakvi jesu, a i oni su zavoljeli njega. Medu­tim svoje trikove i "čarolije" nije za­boravio, pa je odlučio uskladiti i svo­je ime s pozivom koji živi. Po uzoru na madioničara Oriona (pripadao je redovničkoj družbi orionista), Silvio si je odlučio dati ime prema svojoj redovničkoj družbi, salezijancima, i tako nastaje Mago Sales.
Nakon studija, iskustava u školi s mladima, imao je prigodu ostvariti svoj prvi pravi nastup kao Mago Sa­les, nazvan Put oko svijeta u 80 mi­nuta. Taj dvosatni nastup traje, za­pravo, sve do danas, jer nakon njega Mago Sales uistinu započinje svoja putovanja po svijetu. Donosi radost živahnoj djeci afričkih sela, nasmijava sramežljive djevojčice u bolivijskim Andama, razveseljava školarce na Fi­lipinima, oduševljava tisuče mladih u misijama, donosi osmijeh djeci Indije, Indonezije i Vijetnama, pleše u ritmu sambe i igra se s dječacima brazilske Amazonije... Kamo god pošao i do­šao, njegov život i život djece i mladih koje susreče pretvara se u radosnu pjesmu životu. U zamjenu za svoje trikove Mago Sales uvijek je dobivao
neprocjenjivo blago: Iju­bav! Medutim prolazeči putovima svijeta, susreče djecu i mlade koji žive u velikom siromaštvu, svijet u kojemu pravo na život i radost, jednostavno, ne postoj i.

DJEČAK GUBAVAC
Prekretnica u nasti    a
Mage Salesa doR ia se 1993. godine. I..,aa je bo­ravio u Bra.,iu, u bolnici za gubav,6 Na stotine
djece je uživalo, smijalo se, pljeskalo, ali leaan aiečak posebno mu je privukao pozornost, jer ga je pro­matrao s velikim čude­njem. Na kraju, nakon što su se svi razišli, ostao je u dvorani taj dječak, Paoli­no. Silvio mu se približio, a Paolino mu je rekao: "Ti koji si čarobnjak, zašto ne učiniš da ozdravim od ove
bolesti, pa da se opet mogu vratiti svojim roditeljima?" Naime Paolino je poput mnoge djece bio zaražen gu­bom i majka ga je ostavila u bolnici, kako se ne bi zarazila njegova brača i sestre. Paolinovo pitanje dugo je Sil­viju odzvanjalo u glavi i u srcu, dok nakon neprospavane noči nije otkrio novu "čaroliju", koja je mnogo toga promijenila. Naime svojim nastupi­ma prikupljao je sredstva za pomoč djeci, pokrenuo je mnogobrojne do­brotvorne akcije, okupio na tisuče dobrotvora, osnovao udruge za pomoč djeci i tako, zahvaljujuči Paolinu, mnoga su djeca mogla imati kvalitet­niji i radosniji život.

KLAUN U SLUŽBI RADOSNE VIJESTI Taj dogadaj u ocu Silviju probudio novi poziv: biti klaun najmanjih i naj­slabijih, "madioničar" sposoban čini­ti velike čarolije solidarnosti i veliko­dušnosti u koje su danas uključeni mnogi njegovi suradnici. Mreža takve čarolije proširila se u cijelom svijetu i dan-danas funkcionira. Silvio Man­telli - Mago Sales - čini da osmijeh pobjeduje žalost, da život nadvlada smrt, da pravednost pobjedi neprav­du, da radosna vijest Kristove poruke na jedan drukčiji način dopre prije svega do onih najmanjih, da pogled djece i njihova radost bar na tren na­djača zvuk ratnih razaranja.
O svim njegovim "čarolijama" i pro­jektima za pomoč djeci i mladima, možete saznati na mrežnoj stranici www.sales.it/home.
Priredila s. Zrinka

 

 

Copyright © 2013. Magosales.com - C.F. 97619820018 P.Iva 08860260010